Ryby polskie w polskich restauracjach – co zjeść na urlopie?

PRZYSTAWKA ZE ŚLEDZI

8 solonych płatów śledziowych. 2 cebule, 100 g pieczarek, 2 łyżki oleju, 4 łyżki tartej bułki, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 i 1/2 szklanki mleka, tłuszcz do kokilek. Wymoczone śledzie pokroić w paski, a cebulę i pieczarki w kostkę. Dusić cebulę z pieczarkami 5 minut, wymieszać ze śledziami, połową tartej bułki, pieprzem i natką. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem ciągle mieszając, gotować 3 minuty. Do natłuszczonych kokilek włożyć masę, posypać bułką tartą i zapiekać 25 minut w temperaturze 200°C.

DORSZ PIECZONY Z CHRZANEM

1 kg dorsza, 40 g tłuszczu, 1/8 1 śmietany. 80 g chrzanu, sól, cukier, 3 łyżeczki octu 3%. Rybę oczyścić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, skropić octem, osolić, ułożyć w całości na natłuszczonym półmisku do zapiekania, z wierzchu oblać stopionym tłuszczem i wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec 30-40 minut, często podlewając tłuszczem i skrapiając wodą. Gdy ryba jest upieczona, oblać lekko osoloną i ocukrzoną śmietaną zmieszaną z tartym chrzanem. Piec jeszcze kilka minut. Podać na tym samym półmisku, na którym się zapiekała.

ŁOSOŚ MARYNOWANY Z KOPREM

1 młody łosoś bez skóry pokrojony na filety, 1 cebula pokrojona w plasterki, 1 cytryna pokrojona w plasterki, kwaśna śmietana, szczypiorek: marynata: po 1 łyżeczce soli i cukru. 2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo zmielonego. 5 łyżeczek posiekanego kopru, po 1/4 szklanki soku z cytryny i oliwy z oliwek. W misce połączyć składniki marynaty. Na półmisku ułożyć filety zewnętrzną częścią do góry i zalać marynatą. Trzymać w lodówce 5 godzin, przewracając co godzinę. Pokroić filety w długie plastry, ugarnirować plasterkami cebuli, śmietaną i szczypiorkiem.

Ryby polskie dania
FILETY Z FLĄDRY Z JAJKIEM I SEREM
500 g filetów z flądry, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 2 cebule, 3 łyżki masła, 4 łyżki drobno pokrojonej pietruszki, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki, 50 g tartego sera Edamer. Filety posolić, skropić sokiem z cytryny i na krótko odstawić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach masła. Niską formę żaroodporną wysmarować masłem. Filety panierować w roztrzepanym jajku, tartej bułce i ciasno ułożyć w formie. Ryby zalać cebulą wymieszaną z pietruszką i roztrzepanym jajkiem. Całość posypać serem i wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku 20 minut.